1951 - 2021

1951 - 2021 2021-10-17T15:11:00+02:00

70 LET AVTO MOTO DRUŠTVA IZLAKE

70 LET  AVTO MOTO DRUŠTVA IZLAKE

Avto-moto društvo Izlake letos praznuje častitljivo obletnico: od ustanovnega zbora Avto moto društva Izlake je minilo 70 let. Takrat se je društvo organiziralo v okviru razvejane in mladim naklonjene Ljudske tehnike, uradno ime pa je bilo Avtomobilska-motociklistična grupa Izlake. Ob ustanovitvi je bilo vpisanih 89 članov. V prvih letih je društvo kupilo avtomobila za avtošolo, zbralo inštruktorje in usposobilo skoraj tisoč voznikov motorjev in avtomobilov.

Poleg usposabljanja kandidatov za motoriste in avtomobiliste so del časa namenili šolarjem, saj so v okviru prometne vzgoje vodili prometni krožek v osnovni šoli. Stalnica dela društva je bilo vselej tudi zbiranje denarja za lastno delo in uresničevanje načrtov. S tem namenom so na primer organizirali motoristična tekmovanja in veselice, kar je navrglo nekaj sredstev, a vzdrževanje voznega parka in prostorov je bilo vseeno vselej zahteven finančni zalogaj.

Poseben pečat dejavnosti društva je pustilo pet mednarodnih motorističnih srečanj v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Srečanja so bila dobro obiskana, glas o idiličnem kraju in dobrih organizatorjih na Izlakah je segel daleč čez meje nekdanje države. Ob 50-letnici društva je izšla brošura z naslovom »Najprej je bil Perl«, v kateri je predstavljen lep, kronološko-zgodovinski pregled razvoja in dejavnosti. V novi državi je zakonodaja pomembno posegla v delovanje avto šol. Večina društva se ni uspela prilagoditi novim zahtevam in konkurenci. V društvu so kmalu spoznali, da je treba najti nove vsebine in tako so več energije namenili prometni preventivi in varnosti v Izlakah.

Organizirali so prometno-preventivne prireditve za vrtec in osnovno šolo, turistične avto rallyje, predstavitev treninga varne vožnje, prometne delavnice in razna predavanja ter potopise. Medse so povabili inštruktorje varne vožnje, predstavnike prometne stroke, znane motoriste popotnike, specialiste medicine, policiste, vulkanizerje, zastopnike varnostne opreme za motoriste. Društvo ima danes modelarsko in motoristično sekcijo. Modelarska sekcija vsako leto zastopa društvo na mednarodnih tekmovanjih v Italiji in Nemčiji, vsakokrat pa zabeležijo vrhunske rezultate. Motoristi, organizirani v MK AMD Izlake, zastopajo društvo na moto srečanjih doma in v tujini, odmevna so njihova potovanja v daljne dežele, kot so Albanija, Romunija, Maroko, Norveška,…

Pomemben del podpore društvu predstavljata častna člana društva ETI d. d. in Matjaž Švagan, župan Občine Zagorje ob Savi. Krovna organizacija Avto-moto zveze Slovenije je društvu v vseh letih stala ob strani; njena podpora v obliki sofinanciranja projektor na podlagi razpisov s področja članstva in varne mobilnosti je v zadnjih letih društvo pripeljala na višjo raven dejavnosti na področju prometne preventive. Udeležba na mednarodnih modelarskih tekmovanjih ter organizacija prireditev »Moto golaž party« je vsako leto delno podprta tudi s sredstvi Občine Zagorje ob Savi. Društvo je seveda veselo vsakega evra, ki ga lahko nameni za večjo prometno varnost in prometno kulturo v Izlakah in drugod.

Za društvo in AMZS so najboljša reklama zadovoljni člani, zato se vodstvo društva zavezuje, da se bo tudi v prihodnje trudilo izpolniti pričakovanja svojih članov. Vsem članom društva čestitamo ob 70-letnici ustanovitve in delovanja Avto moto društva Izlake.

Tako kot na vse prireditve tudi na praznovanje jubileja AMD Izlake vplivajo državni ukrepi za zajezitev covida-19. Zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa so slovesnost ob 70-letnici društva prestaviti na prihodnje leto, ko bomo združili praznovanji 70 let ustanovitve društva in 40 let ustanovitve Moto kluba AMD Izlake.

 

 


Preberite tudi
1951 - AMD IZLAKE - 2011

1951 - AMD IZLAKE - 2011

6. 11. 2021

vodstvo društva, prometna preventiva, družinska ura, AMZS, avto moto društvo Izlake, prostovoljci, prvi polski dan

Preberi več →