70 let AMD Izlake in 40 let Moto kluba AMD Izlake

70 let AMD Izlake in 40 let Moto kluba AMD Izlake 2022-05-28T21:13:00+01:00 70 let AMD Izlake in 40 let Moto kluba AMD Izlake

70 let AMD Izlake in 40 let MK AMD Izlake

V 70tih letih delovanja nam je uspelo, da smo sestavili lepo zgodbo na področju prometne kulture, preventive in s tem povezane prometne varnosti na Izlakah, Mlinšah in okolici.  V samem začetku smo poučevali kandidate za voznike, sodelovali v prometnih krožkih v šoli in ves čas preko naše Avto moto Zveze Slovenije in Službe pomoč in informacije mnogim pomagali na njihovih poteh doma in v tujini. Število članov se z leti povečuje, kar pomeni, da so naši člani prepoznali ugodnosti, ki jih imajo ter nas prepoznali kot stalnega spremljevalca in prijatelja na njihovih poteh. Avto moto zveza Slovenije s svojimi društvi predstavlja veliko družino. In najlepše je, če se lahko v težavah na cesti, v vsakem trenutku, zaneseš na pomoč družine.

Moto klub, ki je bil ustanovljen pred 40 leti, velja za enega najstarejših v Sloveniji in še danes uspešno deluje. Izlake in naš klub so prepoznavne po mednarodno odmevnih motorističnih srečanjih, ki so potekale v osemdesetih letih pred takratnim hotelom Medijske toplice. Moto zbori, klubske furce in potovanja, prijateljstva z moto klubi v Sloveniji in onkraj naših meja, nas druži v veliko družino motoristov. Klubska srečanja, aktivnosti, potovanja in potopisi so objavljeni na spletni strani in družbenih omrežjih. S tem se Moto klub AMD Izlake predstavlja širši javnosti.

Vedno, ko je lepo pridejo tudi trenutki žalosti in letos sta se od nas poslovila Jože Žibert - Joco in Nace Novak. Oba sta po svojih močeh poskrbela, da se je moto klub oblikoval. Nace je bil eden izmed pobudnikov in ustanovnih članov, Joco pa je moto klub uspešno vodil zadnjih 18 let. Joco in Nace! Lepo je bilo z vama in ostala nam bosta v lepem spominu. In pogrešamo vaju.

Tako kot čas teče, se tudi pot nadaljuje in naši motoristi, so se pravkar vrnili s popotovanja po zahodni Evropi, kjer so obiskali Španijo in Portugalsko.

Naše društvo se je razvilo iz Ljudske tehnike in prav duh ljudske tehnike neguje modelarska sekcija z Jarom Kremserjem na čelu. Članov sekcije ni veliko in v večini je zastopan samo Jaro in v zadnjih letih tudi Romana. V sekciji se lahko pohvalijo z vrsto naslovov državnega prvaka, z naslovom svetovnega prvaka in celo svetovnim hitrostnim rekordom. Z Romano  se vsako leto udeležujeta mednarodnih tekmovanj v Nemčiji in Italiji in nas redno razveseljujeta z zasedbo prvih treh mest v posameznih kategorijah.

Dejavnost društva se skozi leta ni spreminja, spremenile so se le priorite. Če je bila nekoč to avtošola, je sedaj prometna preventiva oziroma varna mobilnost, ki zaokrožuje celotno področje mobilnosti.

Pomembno podporo delu društva so nam v teh letih nudili občina Zagorje na čelu z županom Matjažem Švaganom, družba ETI Elektroelement in nekatera podjetja. V začetku 90 let se je društvo našlo na razpotju in potrebno je bilo najti nove poti in določiti nove cilje.   V tistem času  je bila poleg naštetih, pomembna podpora podjetja Ultra, saj smo skupaj lahko opremili pisarno in kupili računalniško opremo. Pričeli smo s Turističnimi avto reliji, avto in moto slalomi, pomočjo otrokom na poti v šolo, razdelili smo odsevne komplete za najmlajše, pripravili demonstracijo treninga varne vožnje in predavanja inštruktorjev varne vožnje na teme varne mobilnosti. Naša stalnica je  sodelovanje v skupnih akcijah AMZS in med njimi zadnja, ki je bila v aprilu in sicer obnovitveni tečaj prve medicinske pomoči. Odmevni so že tradicionalni Moto golaž Partiji in seveda uvrstitve na mednarodnih modelarskih tekmovanjih.

Društvo ima že vrsto let svojo spletno stran, ki je bila lansko leto prenovljena. S tem, kot tudi s sodelovanjem s  tiskanimi in elektronskimi mediji, radijem lokalno televizijo, skrbimo za transparentno delo in obveščanje članov in krajanov o pomembnih novicah in našem delu.

Veseli nas, da se število članov povečuje in trenutno nas je malo več kot 130. Glavna prednost članstva je, da na cesti nikoli nisi sam in karkoli se ti zgodi, ti AMZS priskoči na pomoč. Nabor storitev ni vezan le Motorevijo in  pomoč na cesti, saj imajo naši člani vrsto ugodnosti v centrih AMZS kot tudi pri pogodbenih partnerjih.

V Avto moto društvu si bomo po svojih močeh prizadevali, da bodo otroške poti varne. V ta namen bomo ponovili akcijo in  najstarejši skupini otrok v vrtcu Kekec in enoti na Mlinšah, skupaj s podjetjem ETI Elektroelement, razdelili odsevne paketke. Prvošolce in šolarje bomo pospremili na njihovi poti v šolo in medse povabili maskoti AMZS, ki opozarjata voznike na prisotnost šolarjev na cesti. Nadaljevali bomo s tradicijo jesenskih prometnih delavnic in povabili strokovnjake prometne, medicinske in zakonodajne stroke. Povezovali se bomo s sosednjimi AMDji in Moto klubi. Športni del društva bo poskrbel, da bodo naši čolni še naprej zasedali najvišja mesta na mednarodnih modelarskih tekmovanjih in bosta skupaj z Moto klubom ponesla dobro ime našega društva, Zagorja in Slovenije daleč čez meje.

Ker društvo nima lastne pridobitne  dejavnosti lahko načrtovane naloge izvedemo s sredstvi, ki jih zberemo iz članarine, javnih razpisov, donacij in sponzorskih sredstev. Pomemben vir so letni razpisi Avto moto zveze Slovenije in Občine zagorje ob Savi. Prireditev ob 70 letnici društva ter 40 letnici MK AMD Izlake so finančno podprli župan Matjaž Švagan, podjetja ETI Elektroelement, Avto moto zveza Slovenije, Meganet d.o.o., Elnet d.o.o., Grafex d.o.o. in Zimat d.o.o., za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

Ima pa vsak aktiven član našega društva svojega glavnega sponzorja in pokrovitelja, saj brez dobre volje in podpore naših družinskih partnerjev ne bi mogli s takšno predanostjo delovati v društvu. Zato gre največja zahvala prav njim in seveda, se vsem skupaj priporočamo tudi za naprej.