ETI d.o.o. - Odsevni paketki AMZS bodočim prvošolcem na Izlakah

ETI d.o.o. - Odsevni paketki AMZS bodočim prvošolcem na Izlakah 2022-10-19T22:25:00+02:00 ETI d.o.o. - Odsevni paketki AMZS bodočim prvošolcem na Izlakah

V torek 18.10.2022, smo 41 bodočim prvošolcem razdelili odsevne paketke AMZS. Podjetje ETI d.o.o., ki je že 60 let častni član Avto moto društva Izlake, je  v sklopu financiranja 70 letnice AMD Izlake, polovico sredstev namenilo nakupu odsevnih paketkov za predšolsko skupino otrok vrtca Kekec na Izlakah. 

Da je bila podelitev še bolj zanimiva, smo povabili dr. Ireno Janžekovič-Žmauc iz  Agencije RS za varnost prometa, vodjo varnestnega območja Policijske postaje Zagorje  Darinko Benc in vodjo področja Varna mobilnost na AMZS Erika Logarja. Vsak je s svojega delovnega področja otrokom predstavil pravila za varno hojo po cesti in vožnjo s poganjavčkom, skirojem, kolesom in avtomobilom. Nekaj besed je bilo namenjeno tudi prometnemu bontonu. Otroci so z veseljem sodelovali in pripovedovali lastne prigode in opažanja. Njihovi obrazi so zažareli, ko sta v učilnico vstopili maskoti Anja in policist medo Leon. Skupaj so zapeli in zaplesali na koncu pa sta jim predala odsevne paketke, ki jim služijo kot dobra popotnica za varnost in vidnost v prometu.

 

Rdeča nit predstavitve je bila varnost otrok v prometu s poudarkom na rabi svetlih oblačil in odsevnih elementov, varni hoji ob in čez cesto, rabi varnostne čelade, varnostnega pasu in otroškega varnostnega sedeža.  Z uporabno svetlih oblačil,  kresničk , odsevnikov ter lučk smo bistveno bolj vidni in in varni, saj nas vozniki prej opazijo.

 Seveda moramo upoštevati tudi pravila, ki veljajo pri hoji ob cesti ter pri prečkanju ceste. Ker pa otroci niso samo pešci, je bil del predstavitve povezan z uporabo otroških varnostnih sedežev ter pripenjanju varnostnega pasu. V razgovoru otroci niso rekli, da se pripenjajo ker očka ali mami to hočeta temveč, da se pripnejo ker so potem bolj varni in zaščiteni.

 

Beseda je nanesla tudi na rabo čelade na kolesih. Strokovnjakinja AVP je demonstrirala, kaj se zgodi z jajcem, ki pade na tla brez da je zaščiten. Seveda se razbije, kot se ob padcu zelo rada razbije tudi naša glava. Ko pa je jajce pripela v varnostno čelado in ga nato spustila na tla, smo vsi zadrževali dih. Ali bo sedaj še drugo jajce razbito? Pa k sreči ni bilo nobenih posledic, saj je bil jajc varno shranjeno v čeladi. Enako je z rabo zaščitne čelade na poganjavčku, skiroju in kolesu, saj  so posledice padca milejše, glava pa praviloma ostane cela.

 

Letošnja razdelitev odsevnih paketkov poteka v sklopu zavez, ki smo jih dali,  saj  moramo za najranljivejšo skupino udeležencev v prometu skrbeti vsak dan in vse dni v letu.

 

Zahvaljujemo se podjetju ETI d.o.o. za kupljene odsevne paketke, AVP, Policiji in AMZS pa za strokovno predstavitev in sodelovanje njunih maskot. Naslednje leto in vsa leto v naprej bi želeli, da  podobne aktivnosti postanejo stalnica, tako kot je stalnica rumena rutica za prvošolce.